Les agrupacions musicals de la Universitat celebren en desembre els Concerts de Nadal

  • Fundació General UV
  • 23 de desembre de 2019
 
Concert de Nadal 2018. Foto d'arxiu.
Concert de Nadal 2018. Foto d'arxiu.

Un concert per a tots els públics i les seues preferències musicals. Així s’ha plantejat l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València el tradicional Concert de Nadal que ofereix cada any en desembre. Sota la direcció de Beatriz Fernández Aucejo, l’Orquestra actuà, juntament amb els cors de les escoles La Nau de la UV, L’Eliana i el Camp de Morvedre, i l’actor Eduard Costa, el passat dia 15 a l’Auditori de Torrent i tornà a fer-ho els dies 19 i 20 a Gandia i Burjassot, respectivament.

El Concert de Nadal es dividia en dues parts. Una primera tradicional “per a gaudir de la música pura i historicista”, va dir Beatriz Fernández, que incloïa quatre peces protagonitzades per compositors russos del segle XIX. Eren ballets molt coneguts pel gran públic, com ‘La bella dorment’ de Txaikovski, amb valsos i poloneses, però també d’altres autors, com ara Glazunov o Glinka, que tanmateix han deixat la seua petjada en la història de la música russa.

La segona part, en canvi, li pegà la volta a l’esdeveniment musical trencant el que fins ara s’ha entés com a un concert de Nadal. Es tractava d’una proposta innovadora que pretenia mostrar tot el conjunt artístic que pot haver damunt un escenari, amb la música com a fil conductor, a partir de l’obra ‘Lusmore’, un conte per a orquestra, narrador i cor de veus blanques composat per Ximo Arias Botías el 1985.

“Pense que ha quedat molt bé i que agrada a tot el públic perquè aquesta posada en escena se n’ix del format tradicional del concert de Nadal: tenim a Eduard Costa, que narra el conte i ens ajuda a comunicar la història mitjançant la interpretació actoral (moviments, vestuari i decoració) proporcionant-li un sentit diferent. A més, és una part interdisciplinària que, encara que es basa en el folklore i la literatura tradicional, barreja la lletra del conte amb les veus del narrador i dels cors joves, completant així la interpretació orquestral i creant un ambient musical multidisciplinari que, després de tot, és allò fonamental en els nostres projectes educatius”, opinà la directora de l’Orquestra de la Universitat.

Així, el concert d’enguany va comptar amb la col·laboració de l’actor Eduard Costa com a narrador i de les escoles corals La Nau de la Universitat de València i Pizzicato del Camp de Morvedre, que dirigeix Mònica Perales i Massana, i de L’Eliana, amb direcció de Christian García, Pilar Silvestre, Inés Felici, Anna Torrent i Marina Torrent.

El cicle dels Concerts de Nadal 2019
L’Orquestra de la Universitat tornà a interpretar el Concert de Nadal en el marc del cicle dels Concerts de Nadal 2019 organitzats per l’Àrea d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València, amb entrada lliure. Va ser a Gandia, dijous 19, al Teatre Serrano i divendres 20 a la Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna.

D’altra banda, dilluns 16, l’Escola Coral La Nau de la Universitat actuà al Col·legi Major Rector Peset (plaça del Forn de Sant Nicolau 4, València), sota la direcció de Mònica Perales. Ho va fer per la vesprada, al vestíbul de l’edifici; i dijous 19, el Club Coral de la Nau Gran interpretà el seu tradicional concert de Nadal al Paranimf de la Universitat de València, al Centre Cultural La Nau (carrer Universitat 2), també dirigit per Perales i Massana.

Va cloure el cicle de Nadal l’Orfeó Universitari de València. Sota la batuta de Francesc Valldecabres, va oferir la seua actuació dissabte 21 a l’Església de Sant Pere Apòstol de Moixent, i diumenge 22 a l’Església dels Sants Joans de València, a la plaça del Mercat. Aquest darrer concert realitzà una recaptació solidària consistent en un donatiu de 8 euros per cada entrada.

Més informació: