MEDNIGHT, la Nit Mediterrània de les Investigadores, presenta la primera Selecció Mediterrània de la Ciència

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 16 de setembre de 2021
 
cartell
Póster de l'activitat.

Onze científiques i científics de diferents països mediterranis seran homenatjats el pròxim 24 de setembre en una gala per la ciència que se celebrarà a les dotze en Casa Mediterráneo d’Alacant i que formaran la primera Selecció Mediterrània de la Ciència. Durant l’esdeveniment, cada integrant rebrà una camiseta de futbol amb l’escut de MEDNIGHT, que simbolitza la seua pertinença a un equip pioner en la lliga de la ciència. Formen part de la Nit Mediterrània de les Investigadores les universitats de València, Alacant i Jaume I de Castelló, així com la delegació CSIC a la CV i entitats de recerca com FISABIO i INCLIVA.

Com a convidat d’honor a la presentació de la Selecció Mediterrània de la Ciència assistirà l’expresident del Govern d’Espanya José Luis Rodríguez Zapatero, fundador de Casa Mediterráneo, un ens promotor de la unitat dels països mediterranis i impulsor de la ciència com a base indispensable del pensament social. També està prevista l’assistència de personalitats de l’àmbit científic i polític que donen suport a aquesta proposta d’unitat internacional.

La Selecció de la Ciència Mediterrània està formada per onze persones perquè l’objectiu de MEDNIGHT és que simbolitze un equip com els de futbol, que serà el primer Equip de la Ciència Mediterrània. Durant la gala cada membre de la Selecció rebrà una camiseta de futbol amb l’escut de MEDNIGHT, que simbolitza la seua pertinença a aquest equip pioner en la lliga de la ciència.

A l’acte assistiran les científiques i científics de la Primera Selecció Mediterrània procedents de huit països, a més de científics de primer nivell. Entre els científics que formen part de l’Equip Mediterrani de la Ciència i seran presents a la gala, es troben Guillermina López-Bendito (Espanya), investigadora a l’Institut de Neurociències d’Alacant (UMH-CSIC) i Francisco Mojica (Espanya), investigador del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant, entre uns altres.

Entre les persones que intervindran a la gala, es troben la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana, Ana Barceló; Carolina Pascual, consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana; María Isabel Fortea, directora general d’Investigació i Innovació Científica de la Regió de Múrcia; i Rosina López Alonso, vicepresidenta d’Organització i Relacions Institucionals del CSIC, entre d’altres personalitats.

 

L’Equip Mediterrani de la Ciència

Els seleccionats representen nou països de la conca mediterrània: Espanya, Grècia, Xipre, Turquia, Egipte, el Líban, Tunísia, França i Itàlia, fet que converteix la Selecció Mediterrània de la Ciència 2021 en un primer pas cap a la creació d’una identitat mediterrània amb la ciència com a nexe comú.

La Selecció està formada per 8 dones i 3 homes, experts en les àrees temàtiques de major interès per a MEDNIGHT: ciències per al futur, tecnologia, salut, canvi climàtic, antropologia i ciències marines.

El jurat que ha elegit els 11 membres de la Selecció Mediterrània de la Ciència també assistiran a la gala, de manera presencial o per connexió en línia, i està format per María A. Blasco, directora del CNIO; el professor Nektarios Tavernarakis, vicepresident del Consell Europeu de Recerca (CEI); Fernando Valladares, director del grup d’Ecologia i Canvi Global al Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC); Pampa García Molina, coordinadora i redactora en cap de Servei d'Informació i Notícies Científiques (SINC); Juan Fuster Verdú, delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana i la professora Gulsun Sağlamer, presidenta de l’Associació de Dones rectores (European Women Rectors Association, EWORA).

 

Qui fa possible MEDNIGHT

MEDNIGHT se celebra en el marc de la Nit Europea de les Investigadores (European Researchers’ Night), un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101.036.107) del programa Horitzó 2020.

El projecte MEDNIGHT, coordinat per l’empresa alacantina El Caleidoscopio, reuneix la participació en consorci de 13 institucions: Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); Universitat Jaume I (UJI); Universitat de València (UV); Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA); Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Universitat de Múrcia; Universitat d’Alacant (UA); Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències de la Vega Baixa del Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC); Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT); Fundació SÉNECA - Agència de ciència i tecnologia de la Regió de Múrcia; Epistimi Epikoinonia i SiCo Cyprus.

Imatges: