La Universitat organitza al Claustre de La Nau un cicle gratuït de tres concerts en octubre

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • October 26th, 2020
 
Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.
Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

La Universitat de València va organitzar al Claustre del Centre Cultural La Nau el cicle de concerts d’obertura 2020-2021 els dies 23, 24 i 25 d’octubre. Van ser tres concerts protagonitzats per l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, el Cor de la Generalitat Valenciana i l’Orfeó Universitari de València, que es van dur a terme amb motiu de l’inici de curs, i la celebració de la primera edició dels premis de creació Precrea, uns guardons instituïts per les cinc universitats públiques valencianes per a distingir la tasca cultural de persones, col·lectius o institucions dedicats a la cultura, els quals van ser lliurats en una cerimònia que va precedir aquest cicle de concerts.

Tots els concerts van tindre lloc al Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i es poden recuperar des del Canal Cultura de MediaUni i el Canal YouTube de La Nau.

El primer concert va ser divendres 23 d’octubre, després de la clausura dels premis Precrea. En el concert, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, dirigida per Beatriz Fernández Aucejo, interpretà l’‘Àmbit de metall op.43’ per a conjunt de metalls i tres percussionistes de César Cano, i continuà amb ‘Simfonia número 4’ per a conjunt de cambra i soprano solista, de Gustav Mahler i arranjament de Iain Farrington. Després de l’actuació de l’orquestra universitària en el Festival Serenates 2020 (per reproducció en continu i sense públic), en la qual només va poder actuar la secció de corda, aquest concert va suposar la primera ocasió de veure a València els 80 integrants de l’orquestra en directe després del període de quarantena per la covid-19.

El dissabte 24, continuà la programació al Claustre de la Universitat amb l’actuació del Cor de la Generalitat. La formació, dirigida per Francisco Perales, va preparar una acurada selecció de repertori coral a capella en totes les versions possibles (veus masculines, veus femenines i cor mixt) i interpretà obres del ‘Cançoner del duc de Calàbria’, Poulenc, Kodály, Pärt, Delius i Vaugan Williams. D’aquesta manera, el Cor es va refermar en la voluntat de mantindre la programació de propostes a capella i programes de producció pròpia, que li permeten acostar la seua activitat a diferents escenaris de la Comunitat Valenciana, a més dels títols de la temporada del Palau de les Arts, del qual és cor titular des de la seua inauguració.

Com a clausura, el diumenge 25 d’octubre, actuà l’Orfeó Universitari de València (OUV), dirigit per Francesc Valldecabres. El concert se centrà en l’homenatge a l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas (Madrid, 1927 - València, 2009), nomenada escriptora de l’any 2020 per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. La seua novel·la ‘Matèria de Bretanya’ va ser la conductora d’un espectacle interdisciplinari que va fer un recorregut pels textos i les músiques de la València del segle XX, i en el qual també es van reconéixer moltes altres personalitats. Les paraules de Carmelina Sánchez Cutillas s’entrellaçaren amb les de Maria Ibars, Maria Beneyto, Maria Antònia Salvà, Lluís Guarner i Bernat Artola, envoltades i acompanyades per les notes de Matilde Salvador, Maria Teresa Oller, Dolors Sendra, Manuel Palau, Amand Blanquer, Òscar Esplà i Eduard López-Chavarri.

Així doncs, l’actuació va fer un recorregut per tot el territori valencià, en la València de postguerra, amb tres seccions que reflexionaren sobre la política, la mort i la naturalesa, tot des de la visió concreta de les “coses petites”, que tant destacava l’autora. A més, l’Orfeó comptà amb la participació de l’actriu María José Peris, la soprano Nerea Benavent, el pianista Juan Camilo Reyes i el ballarí Xavier Dalmau.

L’OUV ha représ amb força l’inici de temporada, amb set concerts entre els mesos de setembre i octubre, en què prepara la ‘Petite Messe Solennelle’ de Rossini -per a la Societat Filharmònica de València-, el ‘Requiem’ de Mozart, el programa ‘Chorus’ i, finalment, aquest ‘Matèries silenciades’, dins de la programació de concerts del Vicerectorat de Cultura a La Nau.

File in: Cultura , Música