La Universitat de València presenta “The art of resistance”, un projecte al voltant de l’art durant la guerra d’Ucraïna

  • "Rector Peset" Hall of Residence
  • October 4th, 2022
 
Obra de Kateryna Kuziv
Obra de Kateryna Kuziv

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull l’exposició ‘The art of resistance. Artistes d’Ucraïna per la pau’ i la Facultat de Geografia i Història una conferència i l’exposició ‘The Art of Resistance | Cultura als campus’. L’exposició serà inaugurada el 6 d’octubre a les 18 hores per Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València; Alejandro Villar, comissari de l’exposició; Svitlana Davydenko, comissària de l’exposició; Daryna Skrynnyk-Myska, professora de la Lviv National Academy of Arts; i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.

La invasió Russa d’Ucraïna en febrer de 2022 va provocar un nombrós desplaçament de persones refugiades i una sacsejada a la consciència internacional, que es va posicionar contraria a la invasió. El posicionament i el suport de la Universitat de València al poble ucraïnés va quedar palés amb la posada en funcionament del pla d’acció ‘La Universitat de València amb Ucraïna’ mitjançant el qual es van desenvolupar diferents accions. ‘The art of resistance. Artistes d’Ucraïna per la pau” continua amb aquesta tasca mostrant a la societat valenciana les obres que joves artistes han realitzat durant aquest període tan convuls i reflexionant al voltant de la situació del patrimoni en els conflictes bèl·lics i especialment en aquest.

'The art of resistance' engloba diferents accions que es desenvoluparan tant a la Facultat de Geografia i Història, dins del programa Cultura als Campus, com al Col·legi Major Rector Peset. Aquest projecte, que va començar a caminar ja al mes de maig a la ciutat d’Algemesí, compta amb la participació de Svitlana Davydenko, comissaria ucraïnesa d’Objects Art Prize; Daryna Skrynnyk-Myska, professora de la Lviv National Academy of Arts; i Alejandro Villar i Aneta Vasileva, de la Universitat de València, que s’han encarregat d’establir un pont entre jóvens artistes d’Ucraïna i la societat valenciana, mitjançant el llenguatge universal de l’art, mantenint activa la seua activitat creativa com un exercici de resistència front a la invasió de les tropes de Putin.

La conferència ‘Art contemporani i salvament del patrimoni durant la guerra de Ucraïna” que té lloc, a les 12 hores, a la sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història aquest 4 d’octubre és la primera de les activitats previstes. Després en finalitzar la conferència i dins del programa Cultura als Campus del Vicerectorat de Cultura i Societat s’inaugura l’exposició ‘The art of resistance-Cultura als campus’, situada al vestíbul del primer pis de la Facultat que podrà visitar-se fins al 15 d’octubre on es podrà disfrutar d’obres gràfiques i reproduccions de dissenys de 60 artistes que ofereixen diferents visions de la guerra. Artistes com Anton Logov, Dzvinya Podlyashetska, Danylo Kovach, Badartist, Iurii Denysenkov, Maria Suslova o Masha Vyshedska, Zirka Savka, Alena Kuznetsova, Vobo, Elvira Drozdova, uns refugiats i refugiades a diferents països d’Europa, mentre altres estan al front o col·laborant en la protecció del patrimoni.

L’última peça d’aquest projecte i tal vegada la més decisiva es l’exposició ‘The art of resistance, Artistes d’Ucraïna per la pau’, en què les comissàries de l’exposició han aconseguit durant la guerra traure d’Ucraïna i dur a València una selecció d’obres originals. Obres de joves artistes que utilitzen diversos llenguatges des de la pintura a la videoinstal·lació, com Katerina Bolshakova, Denys Metelin, Stanislav Semenyuk, Ilya Turyhin, Danylo Movchan, Yaryna Movchan, Eduard Balula, Olya Kuzyura, Albina Yaloza, Sofia Korotkevych, Hanna Shumska, Margaryta Zhurunova, Bohdan Lokatyr, Ostap Kryvdyk, Anna Danchyshyn, Sophia Suliy, Henyk Lviv, Roman Haydeychuk y Vasyl Savchenko.

L’art com a mitja d’expressió. Mantindre viva l’activitat artística és una acció de resistència que busca nous canals de visibilització que es rebel·len davant la deliberada campanya de terror mitjançant l’art. L’activitat dels museus, teatres i universitats que no sucumbeixen al silenci imposat per la barbàrie.