L’exrector de la Universitat Ramon Lapiedra, nomenat fill adoptiu de la ciutat de Sagunt

  • Press Office
  • October 1st, 2020
 
Ramon Lapiedra.
Ramon Lapiedra.

L’Ajuntament de Sagunt ha decidit nomenar fill adoptiu de la ciutat Ramon Lapiedra, rector de la Universitat de València entre 1984 i 1994. La proposta va eixir endavant amb els vots a favor de PSOE, Iniciativa Porteña, Compromís, PP i EU. L'acte d'homenatge serà el 27 de novembre (19 hores) al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt.

Nascut a Almenara (la Plana Baixa) el 1940, Ramón Lapiedra i Civera ha estat catedràtic de Física Teòrica, membre del Consell Valencià de Cultura i de l’Institut d’Estudis Catalans, doctor ‘honoris causa’ per la Universitat Jaume I de Castelló i president de la plataforma Valencians pel Canvi. Ha desenvolupat 25 publicacions en el camp de l’astronomia i l’astrofísica, i ha participat en cinc obres de divulgació.

Lapiedra és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid i es va doctorar en Física Teòrica en les universitats de París i Barcelona. Ha sigut becari dels governs espanyol i francés en el Collège de France i investigador en el Centre National de la Recherche Scientifique.
La majoria de les seues publicacions han sigut incloses en revistes especialitzades internacionals. La seua investigació es desenvolupa en electrodinàmica, gravitació, cosmologia, astrofísica i fonaments de mecànica quàntica.

Entre els seus llibres es troba ‘Els dèficits de la realitat i la creació del món’, editat per la Universitat de València (2004), que va obtindre el premi Crítica Serra d’Or d'Investigació, i la seua versió en castellà (amb ampliacions): ‘Los déficits de la realidad. La conciencia, el universo y la mecánica cuántica’ (Tusquets, 2008).

Els seus últims articles sobre epistemologia, fonaments de la mecànica quàntica, cosmologia i educació han sigut publicats en revistes com per ‘Arbor’, ‘Sistema’, ‘Actes de la Universitat d'Estiu de Gandia’, i en diverses obres de l’Institut d’Estudis Catalans.

La proposta inicial per al nomenament com a fill adoptiu de Sagunt va partir del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, que va destacar “el bagatge intel·lectual, la influència social, defensa de la cultura i l'arrelament personal i familiar a Sagunt de Ramon Lapiedra, juntament amb el seu currículum professional on, entre altres, ha exercit rigorosament i dignament el càrrec de Rector de la Universitat de València (1984-1994), i també ha estat membre del Consell Valencià de Cultura (1998-2011)”.

El president del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre, Manuel Civera, ha dit que Ramon Lapiedra “va tindre un paper especialment protagonista en les institucions valencianes  durant el període 1984-1994, com a rector de la Universitat de València, des d’on sempre va defensar els valors cívics, la cultura valenciana i les idees progressistes. Ha estat membre del Consell Valencià de Cultura (1998-2011) i, des de 1986, és membre de l’Institut d’Estudis Catalans. També va estar president de l’associació Valencians pel Canvi, tot continuant la presidència de Joan Francesc Mira”.