El Jardí Botànic acull l’exposició ‘VERD! Il·lustracions per la revolta mediambiental

  • Botanical Garden
  • March 5th, 2021
 
Imagen de la noticia

El Jardí Botànic de la Universitat de València inaugura avui l’exposició ‘VERD! Il·lustracions per la revolta mediambiental’, produïda per l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV). La mostra, la qual romandrà oberta fins el 25 de març a la sala Hort de Tramoieres, està integrada per 60 obres d’artistes amb el fil conductor de la reivindicació de la sostenibilitat.

D’una manera subjectiva i oberta a diferents punts de vista, fins i tot, a aquells més crítics, les il·lustracions d’aquesta exposició reflexionen al voltant de qüestions apressants per garantir la preservació del medi ambient, la biodiversitat, els ecosistemes, com també la salut de les persones. Alhora, s’aborden temàtiques, per exemple, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, el canvi climàtic o campanyes mediàtiques i de conscienciació, com és el cas de l’anomenada Joventut pel clima o Fridays for future. Els membres d’APIV conviden al públic “a prendre consciència d’una veritable revolta en defensa de la natura, mitjançant les seues ferramentes de treball”.

La mostra ‘VERD! Il·lustracions per la revolta mediambiental’ era un projecte de 2020, tanmateix, la pandèmia per la COVID-19 va retardar la seua presentació. De fet, aquesta circumstància imprevista “encara fa més actual el treball de les autores i autors, perquè porta a reflexionar sobre la fragilitat del nostre món i, sobretot, de com l’afectem els éssers que l’habitem i la nostra manera de viure”, assegura Manuel Garrido, director d’APIV, qui considera que el Jardí Botànic és “el lloc més adient per a aquesta exposició, com a espai de conservació, divulgació i estima pel nostra biodiversitat i entorn natural”.

La responsable del Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic, Eva Pastor, assegura: “No vam tindre cap dubte d’acollir la proposta expositiva d’APIV perquè ens dediquem a acollir i cuidar plantes, les quals són patrimoni, són ciència, són territori i, si cal, són revolta, com aquestes il·lustracions”.

Per la seua banda, l’ambientòleg Andreu Escrivà, qui ha estat convidat a participar al catàleg de ‘VERD! Il·lustracions per la revolta mediambiental’, apunta en relació a la comunicació climàtica: “La paraula ha estat sempre necessària, però mancaven pòsters, portades, vinyetes, còmics, quadres, grafits. Mancava l'impacte visual i indefugible, perquè sempre podem escapar d'unes línies, però difícilment podrem obviar una imatge si la tenim al davant”.

APIV és l’associació sense ànim de lucre que defensa els drets i els interessos de les i els professionals de la il·lustració gràfica valenciana en particular i del conjunt de la professió en general. Després de la seua creació el 1989, va ser refundada el 1997 i centra el seu treball en la defensa, la dignificació i donar visibilitat a aquest sector artístic gràcies al suport dels seus vora 200 associats i associades.