Adela Cortina, alta distinció de la Generalitat pel Nou d’Octubre, i l'Institut Confuci, distinció al mèrit Cultural

  • Press Office
  • October 10th, 2017
 
Adela Cortina.
Adela Cortina.

El Consell va atorgar eñ Nou d'Octubre l’alta distinció de la Generalitat a Adela Cortina, catedràtica d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat de València. El Consell lliurà el mateix guardó al cantautor Joan Manuel Serrat i la mecenes Hortensia Herrero, vicepresidenta de Mercadona. També l'Institut Confuci va rebre una de les distincions al mèrit cultural.

Les altes distincions es concedeixen durant un acte institucional que se celebra el Nou d’Octubre, dia de poble valencià.

Adela Cortina va nàixer a València el 1947. Va cursar filosofia i lletres a la Universitat de València, i el 1976 va defendre la seua tesi doctoral sobre ‘Déu en la filosofia transcendental kantiana’.

Una beca d’investigació li va permetre freqüentar la Universitat de Munic, on va entrar en contacte amb el racionalisme crític, el pragmatisme i l’ètica marxista, i més en concret amb la filosofia de Jürgen Habermas i Karl-Otto Apel.

En reintegrar-se a l’activitat acadèmica a Espanya, va orientar definitivament els seus interessos d’investigació cap a l’ètica. El 1981 ingressa al Departament de Filosofia Pràctica de la Universitat de València.

El 1986 va obtindre la Càtedra de Filosofia Moral. Els seus treballs també s’han centrat en qüestions relatives a l'economia, l'empresa, la discriminació de la dona, la guerra, l’ecologia o la genètica.

Amb la seua obra Ética de la razón cordial va guanyar el Premi Internacional d'Assaig Jovellanos 2007. També ha rebut el Premi Nacional d’Assaig 2014 pel seu llibre ¿Para qué sirve realmente la ética? El guardó, dotat amb 20.000 euros, el concedeix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.

Ha estat nomenada anteriorment doctora honoris causa per les universitats d’Alcalá de Henares, Múrcia, Cartagena, Deusto, Politècnica de València, Universitat de Lleida i Playa Ancha (Valparaíso, Xile).

Institut Confuci

L’Institut Confuci celebra enguany el seu desè aniversari, i està considerat ‘Institut Confuci Model’ per part de la seu central de Hanban. Per les seues aules han passat fins avui 5.000 estudiants. El professorat que s'ocupa dels cursos és natiu, procedeix de la universitat xinesa contrapart de l’ICUV, la Universitat Normal del Nord-est (NENU, per les seues sigles en anglès), i disposa dels més alts estàndards acadèmics i competències professionals.

Les aules de l’ICUV estan habilitades amb les últimes tecnologies per a l’aprenentatge d’idiomes i funcionen indistintament en les seues dues seus: al campus de Blasco Ibáñez, a la Facultat de Filologia, Comunicació i Traducció; i al campus de Tarongers, a l’edifici Beatriu Civera del carrer del Serpis.