‘El show del nou món’ d’Escena Erasmus guanya tres premis en el V Festival Nacional de Teatre Universitari

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • December 23rd, 2020
 
‘El show del nou món’ d'Escena Erasmus de la Universitat de València.
‘El show del nou món’ d'Escena Erasmus de la Universitat de València.

‘El show del nou món’ d'Escena Erasmus de la Universitat de València ha guanyat tres premis en el V Festival Nacional de Teatre Universitari de la Federació Espanyola de Teatre Universitari 2020. De les nou nominacions amb les quals comptava el muntatge, s'ha alçat amb l'Esment d'Honor a la Millor Dramatúrgia sobre la Covid-19, el Premi al Millor Elenc Artístic i el Premi a la Millor Direcció Escènica. Els premis es van atorgar aquest diumenge en format online.

Les gires de ‘Les Europes Menudes’, ‘IVAJ M’importa’ i ‘Europa a escena’, on s’ha presentat aquest muntatge, no han deixat d’aconseguir èxits des que van arrancar el passat mes d'octubre amb l'estrena de l'espectacle a Bellreguard (la Safor). Fins a dotze localitats valencianes i de Terol han pogut gaudir d'aquest projecte teatral: Barx (la Safor), Valjunquera (Matarranya-Terol), Pena-roja (Matarranya-Terol), Villar del Arzobispo (la Serrania), Alcoi (l’Alcoià), Algar de Palància (el Camp de Morvedre), Massalfassar (L’Horta Nord), Bocairent, Alfarrasí i Quatretonda (la Vall d'Albaida), València (L'Horta) i Enguera (la Canal de Navarrés), on es va celebrar la fi de gira el passat 13 de desembre. Va ser especialment destacable la funció que van realitzar en el Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, que va esgotar les entrades en menys de quatre hores.

‘El show del nou món’ està protagonitzat per una companyia de còmics amb noms d’animals que ha muntat un “presumpte” espectacle de varietats per a parlar del nou món en què està submergida la societat actual; però aquesta companyia pateix l’absència de dos dels seus components més importants, cosa que afegeix un problema a la ja de per si caòtica organització de les escenes i significats.

Aquesta és la sinopsi de l’obra, amb un text “escrit des de l’humor i la distància, com a un intent de comprensió del món que vivim i del que ens està succeint com a espècie, i al mateix temps pretén ser un homenatge als còmics que es van dedicar a alegrar la vida dels altres; cosa que ara se’ns fa molt necessari”, ha apuntat la directora de l’espectacle, Anna Marí.

Les gires d’Escena Erasmus tenen com a objectiu principal establir ponts de diàleg entre les realitats locals valencianes i les ciutats europees representades pels actors i les actrius. En aquest sentit, Josep Valero, codirector d’Escena Erasmus, ha assenyalat: “Les nostres actrius i els nostres actors han nascut i han viscut en molts racons d’Europa i del món. Els pobles que hem visitat també són Europa, la nostra Europa”.

Escena Erasmus (Premi Europeu Carlemany de la Joventut, 2011; Premi Talent Jove, 2018; i Menció Especial del Patrimoni 2018 de la PEARLE Live Performance Europe) és un projecte internacional de la Universitat de València en el qual participen estudiants Erasmus i estudiants locals per aprofitar el seu potencial creatiu, fomentar la seua participació en la vida social i cultural espanyola, i d’aquesta manera, construir una Europa més beneficiosa per a totes i tots.

A més, el projecte teatral europeu de la Universitat de València acaba de commemorar el seu desé aniversari. Des que es va fundar, ha portat el teatre a més de 300 pobles de tot l’Estat i ja s’ha instal·lat a les ciutats europees de Pàdua i Càller (Itàlia), Marburg (Alemanya), Lodz (Polònia), Sofia (Bulgària) i Pamplona (Espanya), mitjançant la xarxa teatral europea Erasmus Europe on Scene Network, coordinada per la Universitat de València, que es va consolidar amb una trobada al Centre Cultural La Nau el 2018 i que va comptar amb la incorporació de persones refugiades a l’espectacle. I és que la Universitat de València és una de les capdavanteres en recepció d’estudiants ‘incoming’, rebent l’any 2013 el reconeixement honorífic a la millor Institució Erasmus.