‘Conferència de Gustau Muñoz i debat sobre la influència política de Fuster, en les jornades de Ciències Socials sobre l’escriptor

  • Press Office
  • October 27th, 2022
 
Gustau Muñoz.
Gustau Muñoz.

‘Llegir Fuster al segle XXI’ és el títol de la conferència Gustau Muñoz –assagista, editor i codirector de la revista ‘L’Espill’, aquest divendres (28 d’octubre) a la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. L’acte s’emmarca en les jornades que el centre ha organitzat pel centenari de l’escriptor Joan Fuster. De vesprada (17 hores), una taula rodona analitzarà ‘La influència política del pensament de Fuster’.

La conferència de Gustau Muñoz estarà presentada i moderada per la periodista Laia Mas. En la taula redona participa Ernest Garcia, catedràtic emèrit de Sociologia; Isaura Navarro, consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural; Antoni Rico, historiador i autor de ‘Joan Fuster i el pensament nacional. Entre el problema i el programa’; Francesc Signes, llicenciat en Economia i expolític en representació del PSPV-PSOE. El debat estarà moderat per Laura Peris, historiadora i doctoranda d’Història Medieval per la Universitat de València.

Les jornades, coordinades pel professor Rafael Xambó, se celebren al saló d’actes de la Facultat de Ciències Socials (avinguda dels Tarongers, 4b).

D’acord amb els organitzadors, Joan Fuster és l’intel·lectual valencià “més fecund, lúcid, rellevant i influent del segle XX, amb una marcada incidència en el conjunt de la cultura catalana”. “La seua convocatòria a la generació de joves universitaris dels anys 60 i 70 perquè s’ocuparen d’estudiar la pròpia realitat des d’una òptica nova, allunyada dels tòpics de la burgesia valenciana i el franquisme retrògrad, va tenir una resposta entusiasta i rigorosa que va conduir a l’emergència de recerques, tesis, llibres, articles, revistes... que suposaren una forta embranzida de les ciències socials al País Valencià. Disciplines com la sociologia, l’antropologia, l’economia i la història experimentaren un desenvolupament notable en el que podríem considerar pròpiament com la primera generació valenciana de científics socials”, afirmen.

La influència de la seua obra va generar importants debats entre els joves acadèmics. La seua reflexió sobre el País Valencià fou germinal i impossible de bandejar en qualsevol anàlisi. Les seues aportacions a les anàlisis social, cultural, política i econòmica obriren un camí de propostes del qual s’han beneficiat nombroses recerques.

Tota la informació i el programa clicant ací.