Passats reconstruïts
Foto de Chris Lawton en Unsplash

El pròxim 20 i 21 d'octubre es durà a terme de manera híbrida la Jornada “Passats reconstruïts: la manipulació de les referències històriques en el discurs contemporani sobre la democràcia”, organitzada per la Universitat de Borgonya.

Les conferències seran en la seua majoria en francés. Els objectius d'aquestes jornades se centren en els usos polítics i ideològics dels punts de referència històrics, plantejant el debat entorn de les següents preguntes:

Quines funcions compleixen aquests referents?, qui (quins grups, moviments, etc.) els utilitzen?, com s'utilitzen?, quin tipus d'arguments s'aporten?, a quines estratègies discursives es recorre?, quins són els motius subjacents a l'evocació d'esdeveniments històrics?, poden utilitzar-se per a denunciar les amenaces a la democràcia?, per a posar de manifest els seus defectes?, per a explicar els fenòmens actuals?, per a atraure a l'opinió pública?, en quins contextos s'utilitzen aquestes referències a esdeveniments passats? existeix un vincle amb determinats tipus d'esdeveniments? tenen aquests discursos sobre la democràcia una dimensió emocional/emotiva? en quina mesura es revisa i (sovint) es redacta la història en funció d'interessos específics? què revela el recurs al passat sobre les concepcions de la democràcia, i sobre la construcció i l'evolució de la memòria col·lectiva en les societats estudiades?

L'estudi d'aquests fenòmens en diferents marcs nacionals hauria de permetre, també, als investigadors determinar l'impacte de les experiències específiques en l'elecció de referències i els usos polítics del passat, així com identificar estratègies i elements similars en els diferents discursos.

Pots consultar el programa en el següent enllaç.

Per a les inscripcions, pose's en contacte amb Marine Paquereau.