Els centres singulars de la UV realitzen funcions de recerca, docència i difusió cultural en col·laboració amb els departaments, els centres o els serveis que, per la seua naturalesa, hi estan relacionats:

  • Jardí Botànic: El Jardí Botànic, patrimoni històric de la UV, es funda el 1567 per a l'estudi de les plantes medicinals. El 1802 es trasllada definitivament a la seua localització actual, l'Hort de Tramoieres. Després d'un període d'abandó, s'inicia la seua restauració el 1987, que acaba el 2000 amb la inauguració de l'edifici de recerca. En aquest edifici de recerca se situen els grups de recerca de l'Institut  Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) de la UV dedicats a la biologia de la conservació vegetal i a la biodiversitat vegetal i l'evolució de les plantes.
  • Observatori Astronòmic: És un centre singular de la UV fundat el 1909 i declarat d'utilitat pública el 1919. És l'observatori astronòmic universitari en actiu més antic d'Espanya. El 2006 l'Observatori  va construir un observatori astronòmic dedicat a l'observació professional, amb tecnologia d'última generació. Es tracta de l'Observatori d’Aras de los Olmos, OAO, el complex astronòmic més important de la Comunitat Valenciana.