foto Monica Bolufer Peruga
MONICA BOLUFER PERUGA
PDI-Catedratic/a d'Universitat
Àrea de coneixement: HISTÒRIA MODERNA
Departament: Història Moderna i Contemporània
Facultat de Geografia i Història Av. Blasco Ibáñez, 28 46010 València
(9639) 83547
Biografia

Treballa en història sociocultural i història de les dones en l'època moderna, en particular en el segle XVIII. Entre els seus interessos i objectes d'investigació figuren la representació de la diferència de sexes en la cultura de la Il·lustració, les pràctiques d'escriptura i lectura femenines, la història de la família, les concepcions de la intimitat, la privadesa i l'esfera pública, la regulació moral dels costums (civilitat, higienisme), en el context del procés de modernització de la societat espanyola i de les relacions culturals entre Espanya i Europa en el Segle de les Llums. Sobre aquestes qüestions ha publicat diversos llibres: Mujeres e Ilustración. La construcción de la feminidad en la España del siglo XVIII (1998), Amor, matrimonio y familia (1998, amb Isabel Morant), Antonio Ponz: Viaje fuera de España (2007), La vida y la escritura en el siglo XVIII (2008), Mujeres y hombres en la Historia. Una propuesta pedagógica y docente (2018), Arte y artificio de la vida en común. Los modelos de comportamiento y sus tensiones en el Siglo de las Luces (2019; premi de la Sociedad Española de Estudios del Siglo XVIII a la millor monografia de 2019), i coeditat obres col.lectives (Historia y cine. La construcción del pasado a través de la ficción, 2015; Educar las costumbres y los sentimientos. Una mirada desde la Historia, 2014; The Routledge Companion to the Hispanic Enlightenment, 2020; European Modernities and the Passionate South, 2023). També ha publicat nombrosos articles i capítols en revistes i llibres acadèmics a Espanya, França, Gran Bretanya, Estats Units i Alemanya.

Ha dirigit diversos projectes de recerca finançats pel Ministerio de Ciencia y Universidades (2005-2018)  i liderat l'equip espanyol participant en PURE (Public REnaissance, HERA-net, 2019-2022, https://www.hiddencities.eu).També ha participat en d'altres internacionals concedits per COST, Leverhulme Trust, ANR-DFG, PAPIIT, Welcome Trust. Actualment és investigadora principal de CIRGEN: Circulating Gender in the Global Enlightenment: Ideas, Networks, Agencies, financiado por el European Research Council (ERC Advanced Grant 2017, 787015, 2019-2024) (https://cirgen.eu).

Ha estat vicepresidenta de la Fundación Española de Historia Moderna (FEHM) i membre de la Junta Directiva de la Asociación Española de Investigación de Historia de las Mujeres (AEIHM). És experta avaluadora del European Research Council, COST, la Agencia Española de Investigación i les agències autonòmiques DEVA i AGAUR.

En l'àmbit de l'ensenyament, la innovació docent i la transfèrencia social, ha participat en nombroses publicacions divulgatives i pedagógiques (les més recents, El lugar de las mujeres en la Historia, 2023, i Women in the History of Science), ha impartit cursos d'innovació i actualització docent en l'educació universitària i secundària, i ha format part dels equips impulsors de l'app històrica per a dispositius mòbils Hidden Cities i l'obra de teatre La Farsa de les Germanies.

Asignatures impartides i modalitats docents
Tutories
Primer quadrimestre
Dilluns de 16:30 a 19:30. DESPACHO BLASCO IBAÑEZ
Observacions
Participa en el programa de tutories electròniques de la Universitat de València
Publicacions en revistes
Altres Publicacions
Estades a Centres de Recerca
Línies d'activitat
Participacions a Congressos
Projectes
Tesis, tesines i treballs