Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

La Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València, premiada pel seu treball de divulgació

  • 17 de juliol de 2019
Persones que integren la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València.
Persones que integren la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València.

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València (UCC+i UV) ha rebut el Premi Gestió Universitària i Bones Pràctiques Administratives, concedit ahir dimarts pel Consell Social de la institució acadèmica i lliurat en el marc dels XXIII Premis Universitat-Societat. El guardó reconeix les actuacions de millora i innovació realitzades per la unitat per a modernitzar la Universitat, fetes d’acord a les necessitats de la comunitat educativa.

El premi va ser lliurat per Maria Emilia Adán, presidenta del Consell Social de la Universitat de València, a Soledad Rubio, directora de la UCC+i, en un acte celebrat a la seu de la Fundació ADEIT al qual van acudir el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre. Amb aquests premis, es reconeixen les millors pràctiques de col·laboració entre l’àmbit universitari i la societat.

“Ens esforcem perquè la recerca que es realitza en la Universitat de València tinga la visibilitat que es mereix i contribuïsca a millorar la cultura científica de la ciutadania”, va destacar ahir Soledad Rubio en la cerimònia de lliurament. A més, el premi és “una clara mostra de la sensibilitat del Consell Social respecte del paper que les universitats tenen en la divulgació de la ciència”, ha remarcat la directora.

Mavi Mestre va felicitar les persones guanyadores i va reconèixer el treball del Consell Social per obrir la Universitat de València a la societat en el context dels 520 anys de la institució acadèmica. Ximo Puig, per la seua banda, va dir que el Consell Social inicia una nova etapa per a enfortir-se amb la presidència de Maria Emilia Adán, i va recordar que la Universitat de València és un dels grans actius del poble valencià. A més, Maria Emilia Adán, presidenta del Consell Social de la Universitat de València, va destacar els més vint anys que la institució ha estat premiant i reconeixent personalitats i institucions que han contribuït a que les relacions entre la UV i la societat siguen més fortes.

La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València organitza anualment més de 200 activitats de divulgació entre tallers, conferències, matinals, cursos i seminaris. A més, gestiona el Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General», participa en projectes de divulgació, comunicació científica i recerca, i elabora anualment més de cent notícies sobre recerca a la Universitat de València. Igualment, enguany ha organitzat la I Jornada de Divulgació de Tesis Doctorals de la Universitat de València.

 

Criteris de concessió

Els criteris que s’han seguit per a premiar la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València són l’aplicabilitat pràctica de la gestió universitària, l’interès i originalitat de la iniciativa, l’impacte en la millora de les unitats, la simplificació de processos administratius i l’harmonització amb els valors estatutaris de la Universitat de València. El premi té caràcter honorífic.

 

Trajectòria de la UCC+i

La Càtedra de Divulgació i Comunicació Pública de la Ciència o Càtedra de Divulgació de la Ciència és l’antecedent de la UCC+i de la Universitat de València. Creada el 29 de gener de 2002 mitjançant un conveni entre la Universitat i la Fundació Cañada Blanch, tenia com a objectiu promoure activitats docents, investigadores i de difusió pública del coneixement científic entre la ciutadania. En aquell moment, només la Universitat d’Òxford tenia una càtedra similar, anomenada Public Understanding of Science.

L’any 2007, el Gabinet de Política Científica es va acreditar com a Unitat de Cultura Científica i de la Innovació per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), reconeixement mantingut ininterrompudament des d’aleshores. En març de 2018, la FECYT, entitat dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, va tornar a renovar l’acreditació de la UCC+i UV com a entitat dinamitzadora en la transmissió de la ciència, la tecnologia i la innovació des d’una perspectiva divulgativa i oberta a la ciutadania.

 

Projectes de divulgació científica

Entre les activitats que desenvolupa la UCC+i de la Universitat de València hi ha projectes de divulgació científica, de comunicació científica i de recerca. Entre els de divulgació, uns s’adrecen a ensenyament primari, com el Cofre de la Mar (per a conèixer els valors ambientals i culturals de la Mediterrània), i uns altres a Secundària, com Estimulant les Vocacions Científiques, un cicle de conferències impartides per professorat universitari; o les Rutes Matemàtiques, uns itineraris per València que, a partir del patrimoni monumental de la ciutat, mostren les aplicacions de la ciència i en què des de l’any 2004 han participat ja més de 30.000 persones.

 

Projectes de comunicació científica i de recerca

A més, la UCC+i Universitat de València ha posat en marxa una estratègia de comunicació que se centra a desplegar tres eixos amb els quals es pretén potenciar la seua presència en la institució, en els mitjans de comunicació i en la societat local i nacional. Així, s’elaboren notes de premsa i notícies sobre l’activitat investigadora de la Universitat de València, i d’altra banda, vídeos en els quals el personal investigador explica el seu treball. 

Pel que fa a projectes de recerca, la unitat forma part del projecte europeu de recerca CONCISE, liderat per Carolina Moreno, i que treballa en 4 temàtiques: vacunes, medicina alternativa i complementària, canvi climàtic i organismes modificats genèticament. L’objectiu principal de CONCISE és saber quin és l’origen de les creences, les percepcions i el coneixement sobre temes específics relacionats amb la ciència i la tecnologia entre la ciutadania europea.

 

Mencions

Entre d’altres, la UCC+i de la Universitat de València ha obtingut el Premi al millor guió de divulgació científica 2010 en Telenatura i ha estat finalista en el festival de SCIENMA 2010 amb el documental Tras la huella de Darwin. També ha obtingut el Premi al millor projecte divulgatiu 2012 amb les Rutes Matemàtiques. Igualment, la UCC+i ha obtingut el Premi al millor projecte divulgatiu 2015, concedit per la FECyT, amb Encontres amb la Maleta de la Ciència, el qual planteja 10 experiments amb aigua i 10 amb aire, realitzats amb materials reciclables, i de fàcil reposició i classificats com a molt fàcils, fàcils i entretinguts.

També, el llibre Jugar a ser Dios, de la col·lecció de divulgació científica «Sin fonteras», va obtindre el Premi a la millor obra de divulgació científica dels XIX Premis Nacionals d’Edició Universitària. A açò cal afegir que en l’Informe sobre l’impacte de les UCC+i en la Visibilitat Púbica de la Ciència Espanyola, elaborat pel Centre d’Estudis de la Ciència, la Cultura Científica i la Innovació i la Universitat de Salamanca, la Unitat de Cultura Científica de la Universitat de València és l’entitat d’Espanya vinculada a la divulgació que compta amb una major presència en els mitjans de comunicació pel que fa a peces periodístiques publicades en premsa digital regional.

 

Altres premiats

En l’acte de lliurament dels XXIII Premis Universitat-Societat també es va homenatjar l’anterior president del Consell Social, Manuel Broseta. El docent i investigador José Viña, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València, va ser premiat en la modalitat Recerca i desenvolupament, pel seu projecte de col·laboració d’I+D amb el Servei Madrileny de Salut (SERMAS). Pilar de la Oliva, presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana des de 2010, va ser distingida en la modalitat AlumniPlus-Antic Alumne de la Universitat de València. Actualment De la Oliva és l’única dona al capdavant d’un Tribunal Superior de Justícia i la segona de la història d’Espanya.

La modalitat Trajectòria de Col·laboració Universitat-Societat ha recaigut en l’Editorial Tirant lo Blanch per la seua llarga trajectòria de col·laboració amb la Universitat de València i amb el seu professorat. Per altra banda, el premi Càtedres Institucionals o d’Empresa de la Universitat de València ha sigut per a la Càtedra Würth EMC, la primera Càtedra Internacional de la Universitat de València, en funcionament des de 2015, i que constitueix una col·laboració d’ampli espectre entre l’empresa Würth Elektronik eiSos i la Universitat.

La modalitat Alumni Plus està dirigida a reconèixer l’aportació d’idees i projectes innovadors d’entre l’estudiantat de la Universitat de València en l’àmbit de la col·laboració Universitat-societat. Enguany els guardonats en aquesta modalitat han sigut Sonia Jiménez Hortelano, estudiant de Doctorat, Història de l’Art; Samuel López Carril, estudiant de Doctorat, Ciències de l’Activitat Física i Esport; i Francisco Crespo Hernández, alumne del Grau de Psicologia. A més, el jurat ha atorgat el premi Alumne Excel·lent de la Universitat, dotat amb mil euros, a Daniel Pérez Casero, alumne de doble Grau de Dret i Ciències Polítiques.

Finalment, els premis a l’Excel·lència Docent, dirigits a reconèixer la tasca docent del professorat de la Universitat de València, han recaigut enguany en Laura Ballester Miquel, del Departament d’Economia Financera i Actuarial; Francisco Grimaldo Moreno, del Departament d’Informàtica; Eva López Terrada, del Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social; Ana Isabel Lloret Alcanyís, del Departament de Fisiologia; i Alexandra València Peris, del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal. 

Imatges: