Logo de la Universitat de València Logo Recerca i Transferència Logo del portal

ARTHEx Biotech, spin-off de la Universitat de València, obté 42 M€ per avançar en el tractament de la distròfia miotònica

  • Parc Científic
  • 5 de maig de 2023
D'esquerra a dreta, Frederic Legros, Beatriz Llamusí, Rubén Artero y Damià Tormo (Columbus Venture Partners)
D'esquerra a dreta, Frederic Legros, Beatriz Llamusí, Rubén Artero y Damià Tormo (Columbus Venture Partners)

La companyia ARTHEx Biotech acaba d’anunciar el tancament d’una ronda de finançament de 42 milions d’euros per progressar amb el seu compost ATX-01, un nou fàrmac dirigit al tractament de la distròfia miotònica tipus 1 (DM1). L’empresa espera iniciar l’assaig clínic el segon semestre del 2023. La ronda està liderada per la societat de capital risc Columbus Venture Partners.

ARTHEx Biotech S. L. és una empresa de biotecnologia en fase clínica centrada en el desenvolupament de medicaments innovadors mitjançant la modulació de microRNA. El principal compost que la companyia té en fase de recerca –ATX-01– està progressant cap a la fase clínica per al tractament de la distròfia miotònica tipus 1 (DM1), una malaltia rara que provoca desgast muscular progressiu.

El finançament obtingut ara s’utilitzarà per avançar en el desenvolupament del compost, un fàrmac dissenyat contra el microRNA 23b en un assaig clínic (Fase I/IIa) per al tractament d’aquest trastorn neuromuscular devastador i estrany que, a més de debilitat muscular, causa complicacions diverses que incapaciten les persones que el pateixen. Actualment no hi ha tractaments capaços de modificar el curs de la DM1, que afecta almenys 40.000 persones als EUA i 70.000 a Europa.

En la ronda de finançament obtinguda a la Sèrie B –modalitat on la startup rep capital d’inversors a canvi de participació en l’empresa– i liderada per la societat de capital risc Columbus Venture Partners, hi han participat el Consell Europeu d’Innovació (EIC), Hadean Ventures, Sound Bioventures i els inversors previs Invivo Capital, AdBio Partners i CDTI.

“Aquest finançament ens permet traslladar a la clínica el projecte científic per al qual es va fundar de la companyia, i tenim una gran confiança en el nostre enfocament per fer realitat el nou potencial terapèutic dels microRNA”, ha dit Beatriz Llamusí, directora científica executiva (CSO) i cofundadora d’ARTHEx Biotech. “La tecnologia fundacional de modulació de microRNA d’ARTHEx demostra ser una gran promesa per identificar noves formes de tractament, bloquejant o activant dianes clau que desencadenen malalties. Creiem que tenim la tremenda oportunitat de desenvolupar una nova teràpia a DM1, una malaltia òrfena amb un nombre significatiu de pacients a tot el món”, ha afegit José Mesa, soci de Columbus Venture Partners.

Frédéric Legros, president del Consell d’Administració d’ARTHEx i nou conseller delegat de la spin-off, ha manifestat sentir-se “emocionat per liderar ARTHEx Biotech juntament amb un equip executiu exitós, junta directiva i sindicat d’inversors, que comparteixen el nostre compromís de desenvolupar medicaments innovadors per a malalties incapacitants. Aquest serà un any crucial mentre ens preparem per iniciar l’estudi ArthemiR™ de Fase I/IIa amb el compost principal ATX-01 per a DM1, a la segona meitat del 2023”.

Arthex Biotech és, des del 2020, una spin-off de la Universitat de València nascuda a finals del 2019 del grup de recerca de Genòmica Traslacional encapçalat pel catedràtic de Genètica Rubén Artero. El seu equip va descobrir amb anterioritat una nova diana terapèutica per a la DM1 i va inventar molècules que permetien recuperar símptomes de la malaltia. La invenció es va patentar i la prova de concepte, en un model animal, es va publicar en la revista Nature Communications. La UV va llicenciar posteriorment la patent a ARTHEx per a la seua explotació.

ARTHEx treballa, a més, en el descobriment de fàrmacs per identificar i desenvolupar moduladors de microRNA per a altres trastorns amb altes necessitats mèdiques no cobertes, incloses malalties genètiques com a DM1. La seu d’aquesta empresa spin-off de la Universitat de València és al Parc Científic de la institució acadèmica.

Llista d'enllaços: