University of Valencia logo Logo Faculty of Philology, Translation and Communication Logo del portal

"Activismo, Cultura y VIH/Sida. 40 años después"

  • April 7th, 2022
Image de la noticia

Divendres, 8 d'abril de 2022 a les 10 hores. Espai Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

El Grup d'Investigació GIUV2013-144 HYBRIDA (Hibridaciones culturales e identitades migrantes) prossegueix el seu Cicle RESISTÈNCIA/S amb aquest segon lliurament de 2022 on Andrea Galaxina i Ahmed Haderbache duran a terme un taller titulat Activisme, Cultura i VIH/Sida. 40 anys després. Aquesta activitat, que es desenvoluparà en el Espai Cultural, s'emmarca en la VI Setmana Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Està patrocinada pel Vicedeganat de Cultura, Igualtat, Polítiques Inclusives i Sostenibilitat (CIPIS) i compta amb el suport del Departament de Filologia Francesa i Italiana, de la Iniciativa d'igualtat en la diversitat (Diversitats) i del Institut Français. 

Quan a principis dels anys 80 del segle passat van aparéixer els primers casos de sida alguns afectats i futurs activistes es van adonar que la naixent epidèmia era una mica més que un problema de salut pública. La dimensió política, social i econòmica del virus l'ha convertit en objecte d'atenció i de representació d'algunes obres culturals de finals de segle. Unes profundament polítiques i contestatàries, altres més acomodades i algunes perpetuadores de prejudicis i tabús.

En la primera part del taller, Andrea Galaxina proposa una anàlisi de l'impacte que el virus ha tingut i té en les produccions culturals, centrant-se especialment en les arts plàstiques. Es farà un recorregut pels exemples més destacats i interessants i s'abordaran els mecanismes i maneres de representació de l'epidèmia i de les persones que viuen amb ella en la cultura portant la reflexió als nostres dies. 

En la segona part, Ahmed Haderbache posarà l'accent en les repercussions de la sida en l'àmbit polític, associatiu i cultural en la dècada dels 80 i 90 a França i a Espanya, posant el focus en els discursos homòfobs i serófobos en la política francesa i espanyola. S'analitzaran les campanyes polítiques d'associacions de lluita contra la sida com Act Up-Paris i es mostrarà un panorama de les escriptures de la sida a França. Finalment, es reflexionarà sobre les repercussions d'aqueixes accions polític-socials i l'actualitat d'aqueixes produccions culturals 40 anys després de l'aparició de la sida.  

Andrea Galaxina és llicenciada en Història de l'Art (Universitat d'Oviedo), Màster en Formació del Professorat (Universitat d'Oviedo) i Màster en Història de l'Art Contemporani i Cultura Visual (Universitat Complutense de Madrid-Universitat Autònoma de Madrid-Museu Reina Sofia). Ha desenvolupat la seua activitat professional en els àmbits docent, editorial i cultural. El seu camp d'especialització es troba en les produccions culturals de la contracultura i especialment en el món del fanzine. Ha creat i dirigeix l'editorial de fanzines Bombes per a Desdejunar i l'editorial d'art contemporani El primer crit. Ha col·laborat en diferents projectes amb institucions com el MACBA, el Museu Reina Sofia, el CA2M, la Fundació Telefònica o Tabakalera i escriu sobre art contemporani en Exit i La Marea. Ha publicat recentment el llibre Nadie miraba hacia aquí. Un ensayo sobre arte y VIH/sida (2022).

Ahmed Haderbache és professor titular de secundària i professor de llengua francesa en la Universitat Internacional de València (VIU). Està realitzant una tesi doctoral sobre l'obra de Guillaume Dustan. Les seues línies d'investigació, que han donat lloc a diverses publicacions científiques, estan relacionades amb les representacions de l'homosexualitat i del VIH/sida en el discurs literari i cinematogràfic francés, especialment en l'obra de Dustan. Ha coordinat, al costat d'Ana Monleón, el col·loqui i posterior volum Sida y Cultura (Universitat de València , 1997) pioner a Espanya, i recentment, al costat de Didier Lestrade, el monogràfic titulat SIDA/S. 40 ANS de la Revista HYBRIDA (desembre 2021). 

 

Organitza: Grup d'Investigació GIUV2013-144:HYBRIDA

Col·labora: CIPIS-FFTiC / Departament de Filologia Francesa i Italiana /Diversitats / Institut Français

Coordina i presenta: Domingo Pujante (UV)

 

El taller, gratuït, obert i participatiu, tindrà una duració de dues hores i se certificarà a aquelles persones que el sol·liciten.