Una sèrie documental sobre memòria històrica produïda per la Universitat de València, premiada a Colòmbia

  • Gabinet de Premsa
  • 30 de juliol de 2022
 
Membres de l'equip, enregistrant a Albatera.
Membres de l'equip, enregistrant a Albatera.

La sèrie documental ‘El Mur: Els llocs de la memòria’, una producció transmèdia de 13 capítols en podcast que difon la memòria democràtica valenciana, i que ha sigut produïda per la Universitat de València, À Punt Media i Plaza Radio, ha rebut el premi a la millor producció d’àudio del II Certamen Audiovisual Iberoamericano de Divulgación Cultural y Científica Cre@tei. El guardó s'ha entregat en la gala que s’ha celebrat a Bucaramanga (Colòmbia).

‘El Mur: Els llocs de la memòria’ és un podcast de 13 capítols, amb una duració de 25 minuts cadascun, que recupera la memòria de la Guerra Civil amb els testimonis de les persones supervivents, herois i també víctimes. El nom del projecte es refereix al Mur de Paterna, un espai on el franquisme va afusellar a més de 2.200 persones. Ha sigut dirigit pel professor de Comunicació de la Universitat i periodista Carlos López Olano.

Entre altres, els capítols tracten les presons (la de dones del Passeig de la Petxina o la de Sant Miquel dels Reis, les dues a València), els bombardejos (com el del Mercat d’Alacant de maig de 1938, on van morir més de 300 persones, o el de Castelló de 1937); els camps de concentració (per exemple, el d’Albatera); els aeròdroms (els de Fontanars dels Alforins o La Pobla del Duc) o la línia XYZ, alçada en el sud de la província de Castelló i que arribava fins a Terol com a últim bastió davant l'avanç de les tropes franquistes cap a València.

“Per a la narració d’aquestes històries de memòria s’usen tot tipus d’eines audiovisuals. Cada capítol està format per un podcast radiofònic, demissió per ones, web i xarxes, i una ampliació per a la web, en què s’ofereixen fotografies, vídeos, documents, il·lustracions, imatges gravades amb dron o amb càmeres de 360°, la qual cosa permet una diversitat d’acostaments narratius que obrin noves maneres de comptar amb la mirada sempre posada en la innovació, i això és precisament el que ens han premiat”, explica López Olano.

La sèrie documental, en la qual també col·labora la professora de Periodisme de la Universitat de València Lola Bañón, té com a objectiu que noves generacions coneguen el testimoniatge de les persones protagonistes de la Guerra i la Repressió, empresonades, afusellades o assenyalades després dels judicis sumaríssims, i aquelles que van viure els bombardejos, atacs, o qualsevol tipus de discriminació. També els espais on es van produir els fets i que actualment formen un ingent patrimoni cultural.

L’equip del documental el completen Eduard Torres en redacció, gestió de xarxes i il·lustracions; Sergio Formoso en imatge, disseny visual i web; Miguel Coll en edició, realització sonora i locució; i Ofèlia Sanmartín en correcció del valencià. Actualment, es prepara una quarta temporada de la sèrie que comptarà temes relacionats amb l’exili brutal i la fractura generacional que va provocar durant la postguerra espanyola. El curs passat ja va obtindre el premi al podcast més innovador dels 21 Premis Ràdio Associació de Catalunya, l’entitat que cogestiona les emissores catalanes RAC.

Més informació:

Arxivat en: Cinema