
En aquesta època de quarta Revolució Industrial la Societat de la Informació s'ha valgut de les Tics per a crear un sistema monetari paral·lel a l'estatal amb les seues pròpies regles.
19 de de juliol de 2022
Títol: Criptomonedes: del seu origen a la seua regulació en Argentina
Autora: Antonella Di Laudo
Es pretén investigar sobre l'aptitud de les criptomonedes de ser utilitzades com a mitjà de pagament en el comerç electrònic, de resultar positiu indagar sobre la millor manera de regular-les per a la seua coexistència amb els diners tradicionals.
Les criptomonedes són actius digitals l'estructura dels quals posseeix una encriptació que impossibilita que es falsifiquen alhora que es troben inserides indeleblement en Blockchain.
Posat les característiques d'aquestes monedes virtuals, moltes de les relacions que arran d'elles es generen són internacionals, la qual cosa fa necessari un robust Dret Internacional Privat que de llum als conflictes que se susciten.
En el treball s'analitza la postura legislativa de la UE, ja que directa i indirectament pren accions rellevants en relació a tots els temes sota estudi. Exemple d'això, és el Projecte de Market in Crypto Assets, l'objecte del qual és aprofitar els avantatges de l'era digital. Aquesta legislació que s'espera estiga en vigor en el 2024, regularà la relació dels proveïdors de serveis de canvi de criptoactius amb els seus clients.
S'analitza també la legislació vigent a Espanya, Reial decret llei 7/2021 del 27 d'abril, relativa a la creació d'un Registre de Proveïdors de serveis d’Exchange de monedes virtuals a monedes fiduciàries, que dependrà del Banc d'Espanya. Aquesta legislació ha donat com a fruit que al febrer del corrent any s'autoritze a funcionar a l’Exchange espanyol Bit2me.
Tots dos models són un optimista i decidisc pas cap a les criptomonedes, buscant vetlar pels drets dels usuaris.
També s'analitza detalladament la polèmica Llei Bitcoin en vigor a El Salvador. Aquesta legislació li atorga la categoria de “moneda de curs legal” a aquesta criptomoneda, característica que comparteix amb el dòlar estatunidenc.
Tota regulació ha d'adaptar-se al que les criptomonedes són, i consegüentment adaptar a les lleis nacionals al seu esperit. Aquesta afirmació es funda en la facilitat que tenen els usuaris d'optar per un camí al marge de la Llei si la norma no és apropiada.
S'afronta també la difícil tasca de proposar normativa sobre els temes investigats per a la República Argentina. Analitzant de manera succinta quasi 100 anys d'història, és possible concloure que la Nació posseeix un conflicte distributiu estructural que ve dau per la incongruència entre les pretensions arrelades en el social i les aptituds productives de l'economia.
Llavors, tenint present les particularitats del meu país, es busca plantejar una legislació que potencie la realitat sobre l'estat de l'art, que siga difícil de corrompre i que aprofite les potencialitats pròpies de la nació i la seua gent.
En primer lloc es proposa una Llei que aprofite el desenvolupament tecnològic i les finances digitals, a través de la legalització i permís de funcionament cap a les cases de canvi o Exchanges de criptomonedes. Això sense que signifique un nou tribut al capdavant dels usuaris.
En segon lloc es realitza una proposta legislativa que busque regular la Mineria de criptomonedes alhora que fomentar l'economia sustentable. Això seria possible mitjançant l'establiment de baixes o quitacions d'impostos per als qui realitzen aquest procés utilitzant energies renovables. Això crearia un cercle virtuós entre inversió i minat sustentable, que atrauria inversions i incentivaria l'economia local.
En tercer lloc, es proposa la creació d'una criptomoneda social. La mateixa tindrà la característica de ser creada mitjançant un Smart Contract i estar inserida en Blockchain. Aquesta criptomoneda funcionaria a nivell local, com a mitjà de pagament dins del país, cosa que significaria també una menor demanda de pesos argentins.
Totes aquestes propostes cal que vinguen acompanyades d'un profund desenvolupament del Dret Internacional Privat tant per a atraure la inversió estrangera com perquè, aquesta branca del Dret es trobe a l'altura de conflictes que arran d'elles puguen suscitar-se, que protegisca drets dels usuaris i impedisca delinquir als criminals.
En conclusió, les criptomonedes són hui una realitat, hem d'estudiar-les, comprendre-les i regular-les sense desnaturalitzar-les.